Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

utorok 17. januára 2012

Z DOBOVEJ TLAČE

PO ŽENEVSKOM VÝSTRELE 

Včera pochovali Štefana Luxa



Noviny Slovenské zvesti priniesli 8. júla 1936 na titulnej strane správu o samovražde malackého rodáka Štefana Luxa v Ženeve počas rokovania Spoločnosti národov.
"Minulý týždeň v piatok, v okamžiku, keď na schôdzi Spoločnosti národov prekladala sa reč španielskeho delegáta, vyskočil pod tribunou istý neznámy človek, vzkríkol čosi nesrozumiteľného na predsedajúceho belgického ministerprezidenta Van Zeelanda a strelil sa z revolveru do pŕs.


Fotografia k článku
Vynášanie Štefana Luxa z budovy Spoločnosti národov

Novinár Štefan Lux – ako sa pozdejšie zistila totožnosť samovraha – nebol ihneď mŕtvy, ťažko zranený ležal pod tribúnou a v smrteľnej agonii vybavoval jedno-druhé so svojimi známymi, ktorí ho môhli obklopiť, lebo zasedanie bolo prirodzene ihneď prerušené. Onedlho však ťažkému zraneniu, ktoré si spôsobil výstrelom z revolveru do pŕs, podľahol. Pred smrťou napísal niekoľko dopisov, mimo iné anglickému kráľovi, ministrovi zahraničia Edenovi a niekoľkým veľkým anglickým časopisom. Obsah týchto listov nie je ešte známy, ba hovorí sa, že niektoré listy (menovite list anglickému kráľovi) sa ztratily. 

Štefan Lux je žurnalista, pred Hitlerovým nástupom pracoval v Berlíne, ušiel však odtiaľ, lebo mu hrozil koncentračný tábor. Žil potom v Prahe, kde pracoval v niektorých nemeckých novinách. 

Lux pochodí pôvodne z Malaciek. Svojou samovraždou chcel upozorniť na utrpenie Židov v hitlerovskom Nemecku a samovraždu v sídle SN chcel otriasť svedomím svetovej diplomacie a vlád, ktoré sa nečinne prizerajú vývoji udalostí v Nemecku. 
Koľko otriasajúcich pripomenutí sa dostalo Spoločnosti národov v niekoľkých krátkych dňoch: negušovo vystúpenie, pripomínajúce Spoločnosti národov jej nemohúcnosť, ak už nechceme povedať, že zradu Habeše. Teraz samovražda Štefana Luxa, pripomínajúca Spoločnosti národov zas jednu vážnu, neriešenú otázku nemeckú. Zdá sa, že v piatok pod tribúnou Spoločnosti národov, po desivom výstrele umieralo voľačo viacej, než život demonštrujúceho nemecko-židovského novinára: kus svetovej dôvery v Spoločnosť národov. 
Štefan Lux bol v piatok pochovaný. A nad čerstvým jeho hrobom treba azda povedať, že ak nevznikne vo svete mohútne hnutie, znamenajúce hrádzu pikľom barbarstva a vojenných podpaľačov, ak svet bude museť mať spoľahnutie len na takú Spoločnosť národov, aká je dnes, stane sa ona dostaveníčkom samovrahov z celého sveta; ľudí, ktorí vášnivo chcú pokoj, slobodu a kľudné súžitie národov, ale ztratily vieru v Spoločnosť národov, ako v zábezpeku týchto svojich ideálov. A budú chodiť umierať k tejto svojej sklamanej nádeji a k sklamanej nádeji ľudstva." 

Po ženevskom výstrele. Včera pochovali Štefana Luxa. In: Slovenské zvesti, roč. I, č. 35, streda, 8. júla. 1936, s. 1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.