Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

sobota 2. júna 2012

LITERATÚRA

STOPY HOSPODÁRSKYCH AKTIVÍT
FRANTIŠKA ŠTEFANA LOTRINSKÉHO
NA CISÁRSKOM PANSTVE HOLÍČ

Na konci roka 2011 vydala Regionálna rozvojová agentúra v Skalici pokračovanie knihy Zlatý vek cisárskej rezidencie v Holíči v období Františka Štefana I. Lotrinského pod názvom Stopy hospodárskych aktivít Františka Štefana Lotrinského na cisárskom panstve Holíč.Autormi knihy sú PhDr. Radoslav Ragač, PhD. a Mgr. Ivana Fialová, PhD. zo Slovenského národného archívu v Bratislave. Kniha je podobne ako jej predchodkyňa založená na nákresovom zobrazení objektov. Tentokrát však už ide o hospodárske objekty v okolitých dedinách a majeroch prislúchajúcich k Holíčskemu panstvu – Adamov, Gbely, Holíč, Kopčany, Lopašov, Močidľany, Oreské, Petrova Ves, Radimov, Radošovce, Trnovec, Unín, Vidovany, Vieska a Vlčkovany. 
Knihu je možné si zakúpiť v Regionálnej rozvojovej agentúre v Skalici za 15 €.




1 komentár:

  1. Pre okolité obce Holíča má táto kniha určite význam a je zaujímavá. Nedá mi ale porovnanie tejto knihy s úvodnou knihou Zlatý vek... Po obsahovej stránke hlavne stavieb a plánov je toto pokračovanie bez urážky ako trikrát vyvarený čaj v porovnaní s jednotkou. Hold zámok v Holíči bol v 18. storočí jeden parádny a honosný areál.

    OdpovedaťOdstrániť

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.