Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

sobota 22. marca 2014

Z DOBOVEJ TLAČE / UNÍN

O PODVODNÍKOVI V UNÍNE

Slovenské ľudové noviny priniesli 9. januára 1914 správu o mužovi, ktorý zneužíval dôverčivosť Unínčanov a podvodným spôsobom od nich získaval peniaze.
Vybitý švindler. Do Unína (nitrianska st.) zavítal neznámy človek, ktorý sa vydával za jeruzalemského redaktora a sbieral predplatky na Jeruzalemské Noviny. Naše ženičky, keď počuly, že budú dostávať novinky z Jeruzalema, ochotne dávaly korunky švindlerovi a rad radom daly sa zapisovať za odberateľov na novinky. Švindler takýmto podvodom vylúdil hodne peňazí. O klamstve konečne zvedela vrchnosť, ktorá teraz hladá švindlera, aby ho mohla posadiť za mreže.“

Slovenské ľudové noviny, roč. 5, č. 2, 9. januára 1914, s. 5.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.