Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

utorok 22. apríla 2014

Z DOBOVEJ TLAČE

KRVAVÁ EXEKÚCIA V GAJAROCH

Pred sto rokmi sa v Gajaroch stala nešťastná udalosť, pri ktorej tiekla krv. vzhľadom na skutočnosť, že vtedajšie noviny o čine informovali nepresne, rozhodol sa miestny farár Ján Trubínyi dať všetko na pravú mieru a opísať udalosť v Slovenských ľudových novinách tak, ako sa naozaj stala.

Slovenské ľudové noviny z 13. marca 1914, 
kde Ján Trubínyi opísal priebeh exekúcie

"Pavel Orth dlhé roky sa pravotil[1] s bratom a mnohými inými. Následkom pravôt upadol do veľkých dlžôb. Malacká ľudová banka mu dala celý majetok na verejnej licitácii odpredať. Dom i grunty odkúpil mladý gazda Ján Dobrovodský za 11.000 korún. Dlhy obnášaly asi 3600 korún, teda ešte by Orthovi boly ostaly pekné groše. Keď malacká ľudová banka nechala Ortha exekvovať, Orth a jeho žena surovo vystúpili oproti komissii; rychtára vybili a exekútor musel utiecť. Dobrovodský nový majiteľ nežiadal zprvu vysťahovanie sa Ortha z domu, až vtedy požiadal rychtára o pomoc, keď videl, že Orth po dvore a zahrade ovocné stromky a vinič pustoší. Rychtár v mene majiteľa prišiel k Orthovcom a požiadal ich, aby to nerobili. Nato Orth pochytil hnojné vidly a rychtára Jána Michaloviča po hlave ovalil. A keby Orthovi neboli vytrhli vidly z rúk a jeho ženu rozbesnenú neboli odtiahli, rychtára by boli zabili. Rychtár dokrvácaný poslal jednoho mládenca pre žandárov. Medzitým sa Orthovci zamkli a bránu od ulice zatĺkli klincami. Žandári oslovili v mene zákona trikrát Ortha, aby otvoril. Keď to neurobil, poslali pre kováča, aby on otvoril dvere. Medzitým Orth stále vykrikoval: Však ja Vám dám zákona, toto je zákon a ukazoval kus železa. 

Gajarský farár Ján Trubínyi

Keď žandári dvere vyvalili, Orthova zvolajúc: tu máš zákon! s jedným rýlom uderila žandára po hlave a ranila mu hlavu. Na tohoto istého žandára hnal sa aj Orth a síce s otkou a až keď tento žandár na kolená spadol, až vtedy druhý strelil. Guľa prešla Orthovi cez pravé pleco a do steny sa vraziac, odprelovala a trafila Orthovú na hlave, rozdrúzgala jej škraňu, vyrazila i horné i dolné zuby a pol jazyka. Orthová ešte len pred pár minútami vrešťala: Neni toho Boha, ktorý by sa sem dostal; a čo chvíľa ten istý jazyk tá guľa rozdvojila. Čím kto hreší, tým trestaný býva. Ortha žandári len pomocou mládencov boli vstave poviazať a odviesť do kasárne žandárskej. Orth ani nevedel, že je ranený, až keď ho vyzliekli zbadali ranu, ktorú potom lekár zaviazal. Neni teda pravda, že by bol rychtár Ortha nútil násilím, aby sa vysťahoval, o tom ani reči nebolo, neni pravda, žeby Ortha aj s dietkami na ulicu boli vyhodili, bo veď má Orth deti už odrastnuté, iba najmenšie je 11 ročné. Nie podrychtára ranil Orth, lež rychtára, podrychtára žiadali len vtedy, keď bol rychtár už ranený. Neni pravda, že žandári nevinnú krev cedili, lebo žandár len vtedy strelil, keď jeho ranený kamarát k zemi klesol. Neni pravda, že Orthová zomrela, ona žije vo špitáli.
V Gajaroch 1914, III. 9.
Ján Trubínyi, farár."

Zdroj: 
Slovenské ľudové noviny, roč. 5, č. 11, 13. marca 1914, s. 5.
----------
[1] = súdil sa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.