Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

piatok 6. apríla 2012

HOLÍČ / PAMIATKY

HOLÍČSKY ZÁMOK
NA STARÝCH POHĽADNICIACH

Pôvodný zámok bol v Holíči postavený už v 13. storočí. Prešiel viacerými výraznými stavebnými obmenami a do dnešnej podoby bol prestavaný v období od konca 40. rokov do začiatku 60. rokov 18. storočia, keď zámok vlastnil František Štefan I. Lotrinský (1708 – 1765), manžel Márie Terézie a od roku 1745 rímskonemecký cisár.
Prinášam niekoľko historických pohľadníc holíčskeho zámku od konca 19. storočia do druhej polovice 20. storočia. Väčšinu pohľadníc neviem datovať (a z toho dôvodu ani nemusia byť radené chronologicky), preto by som poprosil čitateľov o pomoc s datovaním jednotlivých obrázkov, ale aj s akýmikoľvek inými informáciami k detailom pohľadníc....


01. Pohľadnica bola odoslaná v roku 1899

02. Pohľadnica bola odoslaná v roku 1916

03

03 a

04

05

06

07

08

08 a

09

10

11

12

13. Pohľadnica bola odoslaná v roku 1965

3 komentáre:

  1. Ďakujem za tieto zverejnené fotografie (pohľadnice) Holíčskeho zámku z prevažne 19. storočia. Je na nich jasne vidiet, že stav zámku z pred 100 rokmi bol vcelku dobrý. Na rozdiel od toho súčasného schátralého stavu zámku, ktorý je na hranici označenia - ruina (zrúcanina), by bolo aj mesto Holíč hrdé.Uvidíme v nasledujúcich rokoch, či sa niečo zmení k lepšiemu na zámku po stavebnej stránke. Po neúspešnej privatizácii zámku v 90 tých rokoch si ho mesto (primátor) znovu odkúpilo do svojho vlastníctva ale stále sa nenašiel bohatý investor aby s dnešným stavom urobil niečo k lepšiemu. Teraz zámok využíva na svoju politickú agendu a populizmus jeden fantasmagorista na mestskom úrade v Holíči. Nedá sa zabudnúť na zbabranú rekonštrukciu vodných valov s následním rozpadom JV bastiónu a stále čakajúca rekonštrukcia tabačiarne (hospodársky objekt č. 2), na ktorú má mesto peniaze z EÚ už dva roky a nedokáže ukončiť verejné obstarávanie na dodavatela stavebných prác. Holíčsky zámok je ako zakliaty. Zatiaľ to vyzerá s obnovou zámku v Holíči ako flekovanie s drobnými úpravami hospodárskych budov. Rozsiahla obnova centrálneho objektu je v nedohľadne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chcel som sa podeliť o krásne historické pohľady na túto parádnu stavbu. Žiaľ, holíčsky zámok je reprezentantom záhorských zámkov a kaštieľov, ktorých osud je neistý a nahlodáva ich zub času.

      Odstrániť
  2. Domnievam sa, že treba poznať historický vývin a keď už kritizovať, treba zapojiť aj Habsburgovcov za to, že ho dali k dispozícii pre výcvik jazdectva a parky dovolili zničiť využívaním cisárskymi majektkami. Už vtedy bola zlá fasáda a opravili ju. V r. 1918 - 1956 slúžila školským účelom a raz opravili interiér (staviteľ Angelini), 2x fasádu. Pokiaľ sa zámok využíval, tak ho ako tak udržiavali. Problém je využitie. Hotel by asi nebolo to najlepšie. Komu by slúžil? Holíčanom na ubytovanie na víkend? Ak je mestský, tak nech slúži Holíčanom na kultúrne zámery. Už je tu múzeum, sála, bylinková záhrada. Možno by tu mohla byť knižnica, hudobná škola, alebo aj sídlo mestskej samosprávy. Kritizuje sa ľahko, ale stavebne je to obrovský kolos, nie je to dedinský malý kaštielik, či kúria. Také sa ľahšie opravujú. Ale čo s takým kolosom, ako je Holíčsky zámok? Treba nájsť primerané účelné trvalé využitie. To nevedeli nakoniec nájsť ani Habsburgovci, ani Masarykovo Československo, presnejšie čiastočne vedeli, ale otázne je, či vojenské alebo školské využitie zámku je účelne primerané. Nevedel to socialistický štát a ťažko ho hľadá teraz aj mesto. Všetka česť, že vedenie mesta urobilo doteraz už toľko. Krôčik za krôčikom sa Holíčsky zámok vyvíja k lepšiemu. Vyjadrenie anonyma o tom fantasmagorovi je predsa len hrubé. Populista je prijateľnejšie, ale bolo by si treba želať, aby tých populistov a nadšencov bolo v Holíči viacej, aby sa opravili a našlo sa trvalé využitie pre bývalý katolícky dom, pre liehovar, pre bývalý internát poľnohospodárskych škôl....

    OdpovedaťOdstrániť

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.