Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

pondelok 2. apríla 2012

Z DOBOVEJ TLAČE / ŠAŠTÍN

POŽIAR V ŠAŠTÍNSKOM KLÁŠTORE
V ROKU 1919

Týždenník Slovák 27. februára 1919 priniesol krátku správu o požiari v pavlínskom kláštore v Šaštíne. Prinášame presný prepis článku Požiar v Šaštíne.


Šaštínska bazilika a kláštor


10–11-ho febr. v noci veľké nebezpečenstvo hrozilo veľkolepému pútnickému chrámu sedmiboľastnej P. Marie v Šaštíne. V bývalom kláštore paulinskom v tuhej zime zamrzol vodovod, ktorý potom 10-ho ohňom rozohrievali. Tu zneopatrnosti v noci nebezpečný požiar sa strhnul. Frontálna čiastka kláštorskej strechy v minúte stala sa korisťou plameňa. Nebezpečný oheň už načnul okenice súsednej veže, ale niekoľko neohrožených obetivých mužov zachránilo pútnický chrám.

(Slovák, štvrtok 27. februára 1919, ročník I., číslo 7, strana 4)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.