Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

štvrtok 27. februára 2014

NOVINKY

PRVÁ SVETOVÁ VOJNA A ZÁHORIE

V priebehu roka 2014 pri príležitosti 100. výročia začatia prvej svetovej vojny sa mnohé pamäťové inštitúcie na Slovensku i v celej Európe zapájajú do projektu zhromažďovania informácií o tejto vojne. Pripojilo sa aj Záhorské múzeum v Skalici, ktorého výzvu vám teraz prinášam.
V tomto roku si pripomíname 100 rokov od vypuknutia prvej svetovej vojny, ktorá svojimi dôsledkami zasiahla prakticky do života každej rodiny a mnohé z nich natrvalo poznačila. 
Pri tejto príležitosti sa Záhorské múzeum v Skalici pripojilo k celoeurópskej výzve na dokumentáciu prvej svetovej vojny, do ktorej sa slovenské múzeá zapojili kampaňou Múzeum v čase, čas v múzeu. Zámerom projektu je zdokumentovať a zdigitalizovať zachované predmety a písomný materiál, ktorý sa nachádza v rodinných archívoch (fotografie, listy z vojny, pamätné listy, vojenské priepustky, upomienkové predmety, vyznamenania, súčasti výzbroje a výstroje, dobová tlač a podobne).
V prípade, že máte vo svojich rodinných zbierkach spomínané artefakty a ste ochotní ich poskytnúť na zapožičanie a zdokumentovanie Záhorskému múzeu v Skalici, prosím, kontaktujte nás. 


Spoločným výsledkom spolupráce bude publikácia Prvá svetová vojna a Záhorie, prezentácia zaujímavých príbehov a predmetov viažucich sa k prvej svetovej vojne počas Noci múzeí v máji 2014, pripravovaná výstava Prvá svetová vojna a Záhorie, ktorá vzniká v spolupráci s MV SR, Štátnym archívom Bratislava, pobočka Skalica v októbri 2014 a projekt Zväzu múzeí na Slovensku Príbeh predmetu. Rok 1914. Okrem toho bude múzeum pracovať na projekte databázy pamätníkov prvej svetovej vojny v rámci regiónu Záhorie.

Kontakty:
Záhorské múzeum v Skalici
Námestie slobody 13
909 01 Skalica

tel: +421 (0)34/664 4230
+421 (0)34/664 4253

mail: zahorskemuzeum@zahorskemuzeum.sk
zahorskemuzeum@zupa-tt.sk

web: www.zahorskemuzeum.sk

Kontaktné osoby: 
ThLic. Mgr. Martin Hoferka, Th.D., historik
Mgr. Róbert Svíba, oddelenie zbierok


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.