Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

pondelok 3. októbra 2011

NOVINKY / LITERATÚRA

SMRDÁKY
Z KULTÚRNEHO DEDIČSTVA

V piatok 2. septembra 2011 bola slávnostne predstavená nová kniha o dejinách obce Smrdáky (foto). Táto prezentácia bola súčasťou programu osláv 575. výročia najstaršej písomnej zmienky o obci.
Kniha Smrdáky. Z kultúrneho dedičstva je voľným pokračovaním knihy Tibora Ďuráka Smrdáky. Historický obraz obce (2006). Obe majú podobné formálne spracovanie. Novú knihu autorsky pripravil kolektív pracovníkov Záhorského múzea v Skalici (zostavovateľka Viera Drahošová). Na 85 stranách predstavujú najstaršie dejiny a cirkevné dejiny a nasledujú etnografické state o zvykoch, odeve, hudobnej tradícii a nárečí.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.