Touto stránkou chcem prispieť k poznávaniu a popularizácii dejín Záhoria, pričom budem klásť dôraz iba na seriózne a hodnoverné informácie s vylúčením mýtov, legiend a špekulácií. Moju snahu môžete podporiť svojimi komentármi, či poskytnutím akýchkoľvek informácií. Uvítam pripomienky k obsahu, k prekladom, odkazy na literatúru, pramene, podujatia...
Zároveň rád zverejním aj vaše príspevky (články, fotografie). K tomuto účelu slúži možnosť komentárov pod príspevkami alebo mailová schránka dejiny.zahoria1@gmail.com.
(Autorom všetkých článkov a prekladov, pokiaľ nie je uvedené inak, je PAVOL VRABLEC - pozrite aj https://independent.academia.edu/PavolVrablec)

utorok 9. júla 2013

Z DOBOVEJ TLAČE

NA CYKLISTICKÚ TÉMU
Z ROKU 1930

V dobe, keď ešte nie arogantní vodiči, ale nevychovaní cyklisti ohrozovali bežných ľudí, priniesol časopis Slovenské Záhorie rozhorčený článok. V tom istom čísle bol uverejnený aj oznam o krádeži "kola". Dnes vyznievajú úsmevne. Prinášam ich v presnom prepise.


"Trestuhodný nešvar. Na ceste z Plav. Štvrtka do Lábu porazil 17./V. t. r. neznámy bicyklista cigánske dieťa, 6-ročné, prerazil mu nohu a po činu statočne ušiel. Dieťa je v nemocnici v Bratislave a četníctvo je páchateľovi na stope. Je to tretí podobný prípad v krátkej dobe. (V Malackách boly 2). – Porušovanie policajných predpisov o jazde na kole, (nedovolená rýchlosť, jazda po chodníku, po nesprávnej strane cesty) je u nás na dennom poriadku. Naši krasojazdci asi nevedia, že sprevádzanie cyklistických akrobácií na ulici, jazda po chodníku alebo v parku medzi detskými vozíkmi je sprostou nevychovanosťou. Vyzývame občianstvo, aby každý priestupok toho druhu na mieste udalo strážnikom, alebo četníctvu. – Pomery sú ozaj také, že akonáhle vybehne dieťa na ulicu, je v nebezpečí života."

"Krádež kola. Dňa 15. V. t. r. medzi 14. a 15. hod. bolo ukradnuté Pavlovi Moravíkovi z Jakubova u hostinca P. Gašpara v Malackách kolo „Achilles“ č. 118.954, černe lakované, v cene 1000 Kčs. Nie je to prvý prípad krádeže kola v Malackách. Doporúčame aj v tomto bode našim bicyklistom viacej opatrnosti!"

Hostinec P. Gašpara v Malackách

Slovenské Záhorie, roč. I., jún 1930, č. 5, s. 11-12.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Prosím, diskutujte iba o téme príspevku a nezabudnite sa podpísať.